Utolsó kommentek

Száll a bálna a fészkére

Friss topikok

Linkblog

Sean_Connery_.jpgMár rögtön itt a legelején egy vallomással tartozom a (leendő) hűséges olvasóimnak. Bár nem vagyok híve a mindenféle megtévesztéseknek és egyéb sunyiságoknak, a fenti címet azonban csak egy ravasz csapdának szántam. Az volt a valódi célom, hogy idecsődítek egy rakás kíváncsi nőt, akiknek majd egy váratlan csavarral azt nyilatkoztatom ki, hogy milyen is kell legyen az Igazi Nő! Természetesen mindezt teljesen önzetlenül és köznevelési szándékkal gondoltam ki. Biztos vagyok benne, hogy minden hölgyet nagyon érdekelne, hogy MI férfiak milyen paramétereket várunk el az Igazi Nőtől!

Ezen a ponton elő szokott ugorni a bokorból az illetékes buzgó feminista, hogy felhívja figyelmemet a gusztustalan szexizmusomra. Dühösen de jogosan veti a szememre, hogy milyen jogon merészelem én a saját szubjektív és önző véleményem alapján címkézni meg a nőket? Ki vagyok én, hogy megmondjam bárkiről is, hogy igazi-e vagy sem? Egy Igazi Férfi ilyesmit sohasem csinálna!

Talán mindannyian jól járnánk azzal, ha a saját elvárásainkat nem állítanánk be általános érvényű standardoknak. Az rendben van, hogy válogatunk, de valahol nagy gyökérség megtagadni a számunkra alkalmatlanoktól a puszta női vagy férfi mivoltukat is, ráadásul felháborodni, ha mások ugyanezt merészelik megtenni velünk.

Van egy további és talán súlyosabb probléma is ezzel az „igazizással”. Vegyük csak példaként az alábbi egyszerű kijelentést: „Az igazi férfi bátor!” Ez egy elég non-kontroverz mondat. Csakhogy ha kicsit jobban odafigyelünk, észrevehetjük, hogy nem kizárólag a férfiakról mond valamit. Ha a bátorságot (vagy bármilyen egyéb pozitív tulajdonságot) összekapcsoljuk a férfiassággal, akkor ezzel együtt azt is sugalljuk, hogy a nők esetén ez csak egy mellékes tulajdonság. Például levonható belőle, hogy teljesen normális, ha a nő kicsit gyáva. Léteznek extrémebb példák is. „Az igazi férfi becsületes” = „A nőknél valahol elnézhető a becstelenség.”

Lehet, hogy ez kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik, de nem az. Mivel itt csak két alternatíva létezik, ha valamit összekapcsolunk az egyik nemmel, akkor a másik automatikusan megkapja annak az ellentétjét. Ha egyformán releváns az adott tulajdonság mindkét nem esetén, akkor értelmetlen lenne azt külön társítani valamelyikkel. Ezért nem mondjuk, hogy „az Igazi Nő nem kopoltyúval lélegzik”, hiszen ez az elvárás minden emberi lénnyel kapcsolatban fennáll.

Bonusz költői kérdés: Vajon milyen szaporító szervekkel rendelkezik az alábbi kép szerzője?

atokletesferfi1.jpg

Címkék: férfiak nők Igazi

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veldryn.blog.hu/api/trackback/id/tr815807880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mister Sandman 2014.02.10. 16:52:32

egész jó forrókása kerülgetés :D
bonusz: www.youtube.com/watch?v=w3oEckSOVuA
:)

Néni 2014.03.06. 10:42:30

Alias kíváncsi nő 1. :)
A bevezetés jó, de a sztereotípia részletezése gyenge. Ajánló egy "szakirodalomból" :)
www.femina.hu/kapcsolat/tokeletes_ferfi

Vel 2014.03.06. 11:37:45

@Néni:

Nem volt szándékomban részletezni a sztereotípiákat. Már mindenki ismeri őket. :)

Kukucsi 2015.03.15. 21:41:33

:)))tokeletes ferfi:"Yep,honey....the laundry is done,the floors are cleaned...the dusting is done...the garbage carried out..the kids bathed &in bed...and i'm doing the dishes now.Is your computer still working okay?:))"
süti beállítások módosítása