Utolsó kommentek

Száll a bálna a fészkére

Friss topikok

Linkblog

Azzal az ambiciózus szándékkal hoztam létre ezt a blogot, hogy itt majd jól megmondom a tutit. A jelen pillanatban azonban, sajnálatos módon fogalmam sincs a tuti mibenlétéről. Ezt kénytelen vagyok beismerni. Néha úgy érzem, hogy önerőből rátaláltam a Nagy Igazság egy fontos, de máig rejtett darabkájára. Ilyenkor késztetést érzek, hogy mindenkit felvilágosítsak, majd büszkén fogadjam a rám zúduló őszinte csodálatot.

Rövid gondolkodás után azonban tudatosul bennem, hogy bizonyos nem mellékes részletek tekintetében van még némi csiszolnivaló. Mivel kicsit restellem a dolgot, félig kész és könnyen támadható elméleteket nem akarok kiadni, elhatározom, hogy még egyszer alaposan átgondolom az egészet, mielőtt könnyelmű fecsegéssel válnék a nevetség tárgyává. A vizsgálat eredménye sajnos mindig ugyanaz: a dolgok sokkal összetettebbek, mint előzőleg sejtettem. Az elképzeléseim csattanósabb és ezért legszimpatikusabb része azonnal mehet kukába, a többi meg jó esetben is pontosításokra szorul.  Attól félek, hogy bármi is legyen az a tuti, pár mondatban nem lehet elmondani, és ami még ennél is rosszabb: felszínre hozatala nyilvánvalóan komoly és hosszas kutatómunkát igényel. Arra meg kinek van ideje?

Ha a dolgok mélyére akarsz látni, akkor a legjobb stratégia, azoknak a szellemi óriásoknak a munkásságát tanulmányozni, akik lényegében egész életüket a tuti egy aprócska alkotóelemének a részletes megismerésére áldozták. Előre láthatóan, a fáradtságod keserű jutalma, hogy újból bizonyosságot nyersz korábbi elképzeléseid téves, vagy legalábbis pontatlan voltáról. Ha valamit meg véletlenül eltaláltál, akkor az már ezer éve ismert a beavatott körökben, tehát arra sem lehetsz igazán büszke.

A legnagyobb tragédia azonban az, hogy a legokosabbak között sincs egyetértés. Kinek adj igazat? Hozzá nem értőként mi alapján döntöd el, hogy melyik elmélet áll közelebb az igazsághoz? Hallgass a szívedre és válaszd azt, ami esztétikailag jobban tetszik, ami kényelmesebben illeszkedik a világképedbe, és ami alázatosabban szolgálja egyéni érdekeidet? Igen. Én is ezt csinálom.

Címkék: vélemény gondolatok megmondás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veldryn.blog.hu/api/trackback/id/tr75282715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása