Utolsó kommentek

Száll a bálna a fészkére

Friss topikok

Linkblog

csajozas2.jpgSzeretném ma azzal kezdeni, hogy megismétlem az előző epizód fő következtetését, miszerint hibás megközelítése a társkeresési problémának a különböző manipulatív trükkök utáni kutatás. Ehelyett inkább arra lenne érdemes koncentrálni, hogy szép lassan olyan emberré változzunk, akit „vágatlanul” is könnyebb szeretni, mint a korábbi önmagunkat. Ez nem csak amolyan lazán átugorható erkölcsi dilemma, hanem egy konkrét gyakorlati szempont. Nem biztos ugyanis, hogy a trükkök működnek. Egy kismacska nagyon nehezen tudja hozniaz autentikus oroszlánüvöltést és még ha valahogyan sikerülne is neki, azonnal látják rajta, hogy nem egy afrikai szavannákon nevelkedett fenevad. Azok sokat tapasztalt szoknyavadászok, akiket a való életből ismerünk és irigyelünk, nem a könyvekből vagy az internetről összeszedett cselekre alapoznak. Egyszerűen csak gondolkodás nélkül csinálják azt, ami ösztönösen jön. Nekik működik, mert összhangban van üzenetük tartalma, annak a formájával.

Hogy még tisztább legyen a dolog, a mondanivalómat Ellen Fein nagy sikerű könyvének példájával szeretném demonstrálni. A Titkos szabályok elvileg a nőknek segítene behálózni a Mister Igazit. Többek között olyan hasznos tanácsokkal látja el a tartós szerelemre vágyakozó hölgyeket, hogy azonnal szakítsák meg a kapcsolatot azzal a férfival, aki nem vásárol nekik romantikus ajándékot Valentin-napra. A könyv alaptézise, hogy a férfit a vadászösztön hajtja, és annál többre fogja értékeli a nőt, minél keményebben kellett megdolgoznia a társaságáért. Ebből kiindulva logikusnak tűnik a stratégia: nehezen elérhető kell lenni. Hadd erőlködjön a szerencsétlen! Azt szereti!

Nos, lehet hogy jobban ízlik az a vad, amit öt napon keresztül üldöztem árkon-bokron túl és amiből végül, egy ádáz küzdelem fénypontjaként, a saját két kezemmel szorítottam ki a lelket, hosszabb távon mégis kényelmesebben oltja éhségemet a pizza, amit saját ízlésemnek megfelelően rendeltem. Nem azért rohangáltunk a vacsoránk után az erdőkben annak idején, mert olyan jó buli volt a vadászat, hanem mert ennyire keményen meg kellett dolgozni azokért az éltető kalóriákért. Végül ilyen elgondolásból hagyta ott az emberiség a vadászó-gyűjtögető életformát. Felhasználó-barátabb volt az állattenyésztés meg a növénytermesztés. Amit ezzel mondani akarok a következő: ha az alapvető létszükségletek biztosításáról van szó, a nehézségi szint növekedése nem feltétlenül jár az élvezeti faktor emelkedésével. Hasonlóképpen a legtöbb férfi azért keres barátnőt, mert szüksége van egy társra és nem azért, mert annyira élvezné magát a „vadászatot”. Van olyan nő, akire kénytelenek vagyunk intenzívebben hajtani, de ennek az okát az adott nő rendkívüli népszerűségében találhatjuk meg. Mivel ő mindenkinek kell, könnyen megengedheti magának, hogy ne ugorjon azonnal az első rá mosolygó csávónak az ölébe. A gyémánt sem azért olyan pofátlanul drága, mert önkényesen egy magas összeget írtak az árcímkéjére, hanem mert ahhoz képest, hogy mennyien vágyakoznak rá, viszonylag kevés ilyen kő található a Földön.

Ellen Fein nem fejti ki kellő hangsúllyal, hogy közel sem elég egyszerűen eljátszani a nehezen megkaphatót, hanem valóban olyan személynek kell lenni, aki előtt hosszú sorokban kígyóznak a potenciális Igazi jelöltek. Csakhogy ehhez az előnyös pozícióhoz, nyújtani is kellene valamit cserébe. Aki drágábban akarja eladni magát, mint a saját piaci értéke, az könnyen lehet, hogy hoppon marad. Arra már nem is térek ki külön, hogy a nehezen-megkaphatósdi játékot nem lehet a végtelenségig játszani. Az emberek hajlamosak kevésbé értékelni azt, ami szerintük már biztosan megvan, és a házasság (ami a könyvben a végső cél) jó eséllyel rátesz majd erre az érzetre. A taktikusan távolságtartó „társat” meg amúgy sem fogjuk hosszú távon elviselni. Nem marad más lehetőség, mint a valóban jó minőség folyamatos nyújtása. Arra viszont senki sem szeret gondolni, hogy ő esetleg erre képtelen lenne, vagy ami rosszabb: meg is kellene dolgozzon érte!

Nem csak azért kötekedek, a Titkos szabályok ostoba tanácsaival, mert azok a nőket tanítják egy végeredményében mindenkire nézve destruktív manipulációra, hanem mert egy kísértetiesen hasonló gondolatmenet a férfiaknak szóló csajozási irodalomban is stabil helyett kapott. A profi szoknyavadászok tudománya lényegében abból áll, hogy hogyan kell határozottan nyomulni egy nőre, úgy hogy közben sikeresen elhitetik vele, hogy igazából nem érdekli őket annyira. Kell is, meg nem is. Ha ügyesen csinálják, akkor a hölgy kerül olyan helyzetbe, hogy neki kell bebizonyítania, hogy tényleg megérdemli a férfi figyelmét és nem csak pazarolja az ő drága idejét. Ez lenne az alapelképzelés és megvannak hozzá a sunyi kis trükkök, amikkel ezt elvileg el lehet érni. Érdekesen hangzik, ugye? Amiről a kezdő donjuanok itt is hajlamosak megfeledkezni, az maga a termék, amit eladni szeretnének: vagyis a saját párkapcsolati szolgáltatásuk.

Nem véletlenül használom a piaci párhuzamot. Szerintem a társkeresés sem működik másként. Magunk is egy kereslet és kínálat részei vagyunk. Tudjuk, hogy körülbelül mi az, amit szeretnénk. Legyen szőke, legalább közepesen nagy mellű, szeresse a FC Barcelonát és videojátékokat. Viszont nem vagyunk egyedül ezekkel a kívánságokkal. A felsorolt paraméterekkel rendelkező lány társaságára több jelentkező is lehet. Ezen a ponton az ő térfelére kerül a labda és ő is válogathat a saját elvárásai szerint. Legyen a férfi, nagy, szőrös és tudjon énekelni. A repedtfazék-hangú csupasz csigák ebben a játszmában rosszul fognak járni. Lehet, hogy meg kell elégedjenek egy olyan lánnyal, aki a Real Madridnak szurkol…

Még mielőtt bevetnénk magunkat a társkeresés kegyetlenül véres harcába, őszintén tisztáznunk kell valamit. Mi az, amit tényleg ajánlani tudunk a jövendőbeli társunknak? Milyen előnyökkel rendelkezünk a konkurenciához képest? Miben vagyunk jobbak másoknál? Mit tudunk letenni az asztalra? Ezek sajnos elég kellemetlen kérdések lehetnek. Azonban ha nem sikerül kielégítő választ adnunk rájuk, akkor legfeljebb csak ki fognak röhögni, amikor szívünk választottjának próbáljuk bemesélni, hogy pont nem érünk rá, mert az Univerzum egy távoli sarkában szűkség van ránk egy forradalom leveréséhez.

Itt a folytatás.

Címkék: tippek csajozás csajozási tippek

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veldryn.blog.hu/api/trackback/id/tr705844750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2014.03.06. 02:21:10

Nem-nem. Hallod komám, a forradalmakat rendes ember nem leverni szokta. Egyébként beszarás! :)

HellsAngel 2014.03.06. 03:28:04

Ah, akkor is kiabrandito huspiackent tekinteni a tarskeresesre, kb. mintha mindig egy vagohidon kene kolbaszt enned, vagy a mekdonaldszban folyton mutatnak elo adasban, hogy hogyan keszul a csirkeboros-inas csirkehuspempo, jo etvagyat. Feteve, ha felfogod, hogy mit jelent rad nezve, hogy csupan egy aru vagy a polcon, es hogy cserelheto, mellozheto, potolhato senki vagy meg abban az intim kis burokban is, ami elvileg az eletedet legyeget kellene, hogy jelentse.

Nyilvan ha nyeresre jatszol, jo, ha tisztaban vagy a jatekszabalyokkal es szerencses, ha ezt racionalizalod is, a kerdes ezen a ponton inkabb az, hogy ezt az arat erdemes-e megfizetni, erdemes-e a "gyoztesek" taboraba kerulni. Vagy esetleg sokkal jobb inkabb Izlandon egy kis fakunyhoban csovezve Turgenyev Ivan konyveit olvasni, amiket a kukabol halasztal ki, mert egyebkent senki sem olvasna, de te sajat elhatarozasodbol egy jofej gyereknek tartod, mert adott esetben meg ez is intimebb es valosagosabb, mint az arucsere utjan kapott eleted.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.06. 05:06:00

ja, aki így áll hozzá a társkereséshez, az azt fogja kapni, amire készült
egy olyan nőt, aki pont azért van vele, mert x pontot elért a listáján

persze sok igazság is van ebben, de minél inkább elhitetik az egyik nemmel (mostanában a nőkkel), hogy bármit megkívánnak, megkapják, mert ránőttek egy pinára, akkor meg is fogják követelni a legagyamentebb dolgokat is

én belegondolni se merek abba, hogy akik ilyen mentalitással csajoznak, pasiznak, azok milyen családban nőhettek fel
persze tudom én, csak ez annyira szánalmas
és utána olvassák a sok PUA guide-ot

a társkeresés amúgy is egy hülyeség
társat találni kell, majdhogynem véletlenül, nem izzadságszagúan keresni, koslatni, megfeszülni

mrbateman 2014.03.06. 08:31:00

élvezhetetlen, sótlan írás, 0,0%(V/V) tartalommal.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.03.06. 08:46:02

@mrbateman: akkor én se véletlenül hagytam abba három mondat után :)

az agyatlan vezérelt lény leírja, hogyan találjon magának egy hasonló "párt"

qvajó :D

Reszelő Aladár 2014.03.06. 09:58:32

Szerintem arról szól a történet, hogy az embernek a saját értékeivel kell tisztában lenni. Szerintem a piaci meghatározásnak igenis van értelme a férfiak esetében. Kvázi egy árfolyamot is hozzá lehet rendelni. Ha például egy nem rosszúl kinéző, nem beles, jófej és intelligens vagy némi végzettséggel, és jó vagy potenciálisan jó egzisztenciával, nyitott vagy a világra és még hűséges is, netán még az ágyban is tűrhető, és még gyereked sincs, akkor nagyon magas lesz az árfolyamod, és igenis megteheted hogy a legideálisabb nők közül válogass. Teperni fognak, hisz ki ne szeretne egy ilyen pasit. Ez magas árfolyam.
Ha egy kiállatatlan, dagadt ronda lusta disznó vagy, végzettség nélkül árufeltöltői beosztással, akkor kicsit alacsonyabb lesz az árfolyamod. Ami még mindig nem jelenti azt, hogy nem lehetsz valamely kulcsterületen kiemelkedő. Persze hiába vagy a világ legnagyobb baszógépe, ha senkit nem tudsz hazavinni...

Amúgy a Randiguru című film szerintem igenis hasznos. Semmi sem lehetetlen, csak juss el a 90%-ig!

Néni 2014.03.06. 10:30:00

Érdekes volt olvasni a "férfioldalt". Egyébként a piaci párhuzam találó.

Mária 2014.03.06. 11:14:17

Ez baromság :)

A feromonok döntenek, az a vonzalom alapja, hogy milyen saját illata van a másiknak.

Nem is értem, az embereknél miért nem természetes, hogy ha találkoznak, megszaglásszák egymás hátsóját, mint a normális állatok.

Az üzleti jellegű kapcsolat, az más. Ott nem az számít, hogy ki mennyire öltözik bazári majomnak, vagy mennyire modorosan próbálja eladni magát, hanem az számít, hogy mennyi pénz van a bankszámlán, illetve milyen egyéb előnyöket nyújt a társulás.

sanyix 2014.03.06. 12:12:38

"A könyv alaptézise, hogy a férfit a vadászösztön hajtja, és annál többre fogja értékeli a nőt, minél keményebben kellett megdolgoznia a társaságáért. Ebből kiindulva logikusnak tűnik a stratégia: nehezen elérhető kell lenni. Hadd erőlködjön a szerencsétlen! Azt szereti!"

Eget rengető faszság.

Überspannung 2014.03.06. 12:19:30

@Mária: "Nem is értem, az embereknél miért nem természetes, hogy ha találkoznak, megszaglásszák egymás hátsóját, mint a normális állatok."

ok, tegyük fel, hogy benne vagyok a szaglászásban. Te benne lennél? :)

de tényleg csak arról lehet szó, hogy az állatoknak nincs bankszámlája, ezért náluk ez nem szempont. Meg nincs jóképűség és csábos pillantás sem.

Néni 2014.03.06. 13:21:17

@Tisztelt Roll!:
Biztos lehetsz benne, hogy létezik ösztönös vonzódás, ami nem következik sem a jóképűségből pláne nem a bankszámlából. Ezt a szempontot egyébként a nők nevében kikérem magamnak!
Bááár, a figyelemfelkeltő megjelenés már összefügghet a pénztárcával is... :)

Néni 2014.03.06. 13:25:17

@Mária: Az üzleti életben rendkívül fontos a megjelenés és hogy az ember el tudja adni magát!

DemoJoe 2014.03.06. 14:23:25

Többen félreértenek valamit. Érzelmi társ, és életed párja az két különböző dolog. Te vagy az élet császára ha ezt minden időben 100%-ban az a személy nyújtja neked aki a gyerekeid anyja vagy apja. Minden egyébb nem más mint egy kompromisszum. Lelki társ lehet egy pláza Ken-nek egy pláza Barbi és ha egyik se vagy azért még ők lehetnek boldogok... A társkeresés az 90% szerencse 10% kompromisszum.

Márcsak azért is mert remélhetőleg mindenki mellett fognak egyszer pukizni a hitvesi ágyban...

kigyurt álat 2014.03.06. 17:10:55

@Néni: "Bááár, a figyelemfelkeltő megjelenés már összefügghet a pénztárcával is... :) "

na ugye, a nők ösztönösen ki tudják szagolni a pénztárca vastagságát. manapság itt jön képbe a szaglászás. :)

Sadist 2014.03.06. 18:27:13

@HellsAngel: "Ah, akkor is kiabrandito huspiackent tekinteni a tarskeresesre"

Pedig tetszik vagy sem, így működik.

"Feteve, ha felfogod, hogy mit jelent rad nezve, hogy csupan egy aru vagy a polcon, es hogy cserelheto, mellozheto, potolhato senki vagy meg abban az intim kis burokban is, ami elvileg az eletedet legyeget kellene, hogy jelentse."

Bizony, ezt jelenti. Vagy veled komolyan elhitette valaki, hogy különleges és pótolhatatlan vagy?
Szerinted ennek kell lennie az élet lényegének? Az, hogy menekülsz az igazság elöl, csak nehogy kiderüljön, hogy semmmi pótolhatatlan nincs benned?

"Nyilvan ha nyeresre jatszol, jo, ha tisztaban vagy a jatekszabalyokkal es szerencses, ha ezt racionalizalod is, a kerdes ezen a ponton inkabb az, hogy ezt az arat erdemes-e megfizetni, erdemes-e a "gyoztesek" taboraba kerulni."

Szerintem határozottan jobb a "győztesek" közt lenni, mint "boldog" tudatlanságban élni valami középszerű életet a langyos húgyban.

Sadist 2014.03.06. 18:31:11

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "a társkeresés amúgy is egy hülyeség
társat találni kell, majdhogynem véletlenül, nem izzadságszagúan keresni, koslatni, megfeszülni"

Ha nagy mellű, hosszú combú nő vagy, akkor el lehet evickélni ilyen passzivitásban, de Átlag Józsi nem fog minőségi puncit kapni, ha csak várja a sült galambot.

Sadist 2014.03.06. 20:55:22

@Reszelő Aladár: "Szerintem a piaci meghatározásnak igenis van értelme a férfiak esetében. Kvázi egy árfolyamot is hozzá lehet rendelni. Ha például egy nem rosszúl kinéző, nem beles, jófej és intelligens vagy némi végzettséggel, és jó vagy potenciálisan jó egzisztenciával, nyitott vagy a világra és még hűséges is, netán még az ágyban is tűrhető, és még gyereked sincs, akkor nagyon magas lesz az árfolyamod, és igenis megteheted hogy a legideálisabb nők közül válogass. Teperni fognak, hisz ki ne szeretne egy ilyen pasit. Ez magas árfolyam."

Nők esetében is ugyanúgy van értelme, csak más szempontok játszanak szerepet. Abban alapvetően igazad van, hogy ezek határozzák meg egy férfi szexuálipiaci értékét. Viszont amiket leírtál, az még egyáltalán nem magas árfolyam, hanem csak a beugró szint. A csajok legalább nem fognak átnézni rajtad, de jó nők közül, vagy akár csak átlagosak közül kedvedre válogatni ennyivel nem fogsz, ez ahhoz még nagyon kevés.

"Ha egy kiállatatlan, dagadt ronda lusta disznó vagy, végzettség nélkül árufeltöltői beosztással, akkor kicsit alacsonyabb lesz az árfolyamod. Ami még mindig nem jelenti azt, hogy nem lehetsz valamely kulcsterületen kiemelkedő. Persze hiába vagy a világ legnagyobb baszógépe, ha senkit nem tudsz hazavinni..."

Nem kicsit lesz alacsonyabb, hanem konkrétan nulla lesz. Ilyen kvalitásokkal a csajok számára gyakorlatilag levegő vagy és bármilyen próbálkozásra garantált a varánuszarc.

Sadist 2014.03.06. 21:08:07

@Mária: "A feromonok döntenek, az a vonzalom alapja, hogy milyen saját illata van a másiknak."

Na, ez az igazi baromság.

"Nem is értem, az embereknél miért nem természetes, hogy ha találkoznak, megszaglásszák egymás hátsóját, mint a normális állatok."

Vannak állatok, amik nem szaglás, hanem kinézet alapján választanak párt. Vagy hang alapján. Vagy fizikai erő alapján. Vagy az alapján, hogy mennyire bonyolult fészket tud építeni. Jóval túlléptünk már azon, hogy pusztán szag alapján válasszunk partnert, mert a fitnesznek vannak sokkal jobb indikátorai.

"Az üzleti jellegű kapcsolat, az más. Ott nem az számít, hogy ki mennyire öltözik bazári majomnak, vagy mennyire modorosan próbálja eladni magát, hanem az számít, hogy mennyi pénz van a bankszámlán, illetve milyen egyéb előnyöket nyújt a társulás."

Ki kell ábrándítsalak, ha azt hitted, hogy a partnerkapcsolat nem így működött, működik, és fog működni. Ott is az számít, hogy a társulás a feleknek milyen előnyöket nyújt.

aldum · http://aldum.pw 2014.05.01. 21:48:42

>A gyémánt sem azért olyan pofátlanul drága, mert önkényesen egy magas összeget írtak az árcímkéjére
Mondjuk a gyemant pont egy ilyen dolog :)
www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/304575/

Vel 2014.05.04. 23:16:37

@aldum:

Nos, a gyémánt ára valóban kevésbé köthető az ásvány ritkaságához, mint ahhoz a szimbolikus értékhez, amit ravasz marketinggel ragasztottak rá. Az viszont nem csak annyiból áll, hogy kitalálnak egy magas árat. Valahogy el kellett hitetni az emberekkel, hogy a gyémánt nem csupán egy szép kő, hanem annál sokkal több.
süti beállítások módosítása